Home Home Retro: gouden jaren bij FCE met Thomas David
Retro: gouden jaren bij FCE met Thomas David Afdrukken
Geschreven door webteam   
dinsdag 19 augustus 2014 13:19
Met Thomas David trok FC Eksaarde dit jaar een oude bekende aan. Begin jaren 90 speelde Thomas reeds in het eerste elftal van FCE en na het seizoen 1992-1993 werd de uitgaande transfer van Thomas David de op één na duurste ooit in de clubgeschiedenis van Eksaarde. De club ving zo'n 450.000 Belgische frank voor de getalenteerde middenvelder, die op dat moment slechts 19 jaar oud was. We doken samen met Thomas in de archiefboeken van FCE en haalden herinneringen op aan zijn gouden jaren bij FCE.

tuzzeklein
(Klik HIER om de ploegfoto in groot formaat te bekijken)

Boven v.l.n.r.: trainer Walter Mertens, Peter Esprit, Franky Polfliet, Filip Van Loo, Johan Clauwaert, Erwin Baert
Onder v.l.n.r.: Kris Van Spitael, Dirk De Vos, Thierry De Roos, Thomas David, Patrick Rogiers, Geert Thienpondt

Opvallend aan deze ploegfoto: ook onze huidige T1 Johan Clauwaert is erop terug te vinden. Het mooie snorretje en de weelderige haardos is hij nu dan wel kwijt, de band met FC Eksaarde is er nog altijd. 'Johan was normaal geen basisspeler, maar door de blessure van onze spits stond hij hier wel op de ploegfoto', lacht Thomas David. 'Neen serieus, Johan speelde linksvoor en wist regelmatig de weg naar de goal te vinden. Ik denk dat hij op een seizoen zeker aan 10-15 goals geraakte, en dan strooide hij ook nog vaak met assists. Zijn sterke punten waren zijn kopspel en zijn linkerbeen. Hij had een uitstekende volley in de voeten met links. Ik vergelijk hem graag met Alex Czerniatynski, ook zo een 'wroeter'. Zijn zwakke punt was zijn snelheid, maar dat compenseerde hij dan met een goeie dribbel', zegt Thomas over onze huidige coach.

Aan het seizoen met deze ploeg hield Thomas niets dan goede herinneringen over. 'De sfeer in de groep was echt geweldig. Er waren geen ego's, we hadden altijd veel plezier en Walter Mertens was een fantastische trainer. Ik vind Walter nog steeds de beste trainer die ik ooit gehad heb. Hij was de eerste stap richting een professionele omkadering voor FC Eksaarde', aldus Thomas.

'Franky Polfliet was libero, hij was een heel positief ingestelde speler. Dirk De Vos was onze voorstopper, Geert Thienpondt rechtsachter, Filip Van Loo linksachter of linksmidden en centraal speelde ik zelf samen met Erwin Baert en Patrick Rogiers. Erwin had echt 'ne zalige linkerpoot', zoals ze zeggen. Hele fijne kerel ook, net als Patrick. Voorin moesten we het zien te rooien met Johan Clauwaert en Kris Van Spitael. Kris had de bijnaam 'Speedy', niet onterecht want die was supersnel en speelde nog met Sint-Niklaas in tweede klasse', vertelt Thomas. 'En op die ploegfoto ontbrak onze topschutter Dirk Van De Sompel nog. Een gigantisch trage speler, maar wel een neus voor doelpunten. Ik denk dat hij er dat seizoen 15 of meer gemaakt had'.

'Met deze ploeg boekten we ook enkele opmerkelijk goede resultaten. We wonnen derby's op Zaffelare en Lochristi, ook bij leider Schellebelle gingen we gaan winnen en in eigen huis klopten we hen met een droge 3-0. We eindigden dat seizoen rond de 5de op de 6de plaats', klinkt het.

Thomas David versierde na dat prachtseizoen een transfer naar toenmalig vierdeklasser KAV Dendermonde. Nu is Thomas terug waar het voor hem allemaal begon, bij FC Eksaarde. 'Ik kan niet ontkennen dat ik wel blij ben dat ik terug op Eksaarde ben. Wat mijn ambitie voor dit seizoen nog is? Mij amuseren! Ik hoop dat ik de jeugd iets kan bijbrengen en ons uiteindelijke doel moet zijn om Eksaarde terug te brengen waar het thuishoort: in derde provinciale. Dat moet binnen de drie seizoenen mogelijk zijn. En wie weet kan ik daarin van tijd tot tijd nog mijn steentje bijdragen, maar dat is zeker geen must meer voor mij', besluit onze eigenste Thomas David.


Heeft u nog een mooi verhaal uit onze clubgeschiedenis dat de nodige aandacht op onze officiële website verdiend? Mail dan snel naar jarno.demaesschalck@fceksaarde.be en wie weet staat de volgende 'Retro' in het teken van jouw verhaal...


 

Spaghettifestijn

No images

Tappers en scheidsrechters

lijsttapscheids.png

FCE op Facebook

Derde provinciale E

# Team WG PTN
1 Young Blue SK Beveren 18 43
2 KSK Kallo 18 34
3 KVK Svelta Melsele 18 33
4 Sportkring Kemzeke 18 33
5 FC Eksaarde 18 32
6 SK Oudegem 18 29
7 FC Moerbeke 18 28
8 Herleving Sportief Sint-Pauwels 18 28
9 Rangers Opdorp 18 23
10 White Star Meerdonk 18 23
11 SK Gerda-Waasland 18 20
12 KVK Robur 18 17
13 KSK Klinge 18 16
14 Sportkring Belsele 18 15
15 FC Bosdam Beveren 18 14
16 VK Tielrode 18 11

WebbeheerBezoekers

We hebben 25 gasten online

VoetbalweerAlle rechten voorbehouden - FC Eksaarde © 2018